• 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 6-1.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
  • 9.jpg
  • 10.jpg
  • 11.jpg
  • 12.jpg

와와빌딩 서교 Wawa Building Seogyo

OFFICE. RETAIL

2017

 이미지 이미지 이미지 이미지 이미지 이미지 이미지 이미지 이미지 이미지 이미지 이미지 이미지

architect (주)건축사사무소 SAAI / 설계담당: 윤광재, 김민지, 황선우
location 서울시 마포구 서교동 391-18
building use 일반음식점, 소매점, 사무소
site area 234.00㎡
building area 139.73㎡
total floor area 584.33㎡
building to land ratio 59.71%
floor area ratio 197.50%
building scope 지상6층, 지하1층
finishing 전벽돌, 노출콘크리트, 복층유리 / 노출콘크리트, 페인트, 라왕합판
building owner 개인 Private
construction 공정건설㈜
structure 철근콘크리트조
design period 2015.09. ~ 2016. 01.
construction period 2016.02. ~ 2017. 04.
tech collabo ㈜은구조, ㈜성지이엔씨
picture 텍스쳐 온 텍스쳐 texture on texture

합정역 인근에 동측으로 공원이 면한 남북으로 긴 사다리꼴의 대지에 위치한 상업공간이다.

임대사업을 목적으로 지어지는 건물이므로 최대한의 가용면적을 확보하는 것이 초기계획의 핵심이었다. 실내면적 뿐만 아니라 연면적에 산입되지 않는 테라스, 발코니 등 활용될 수 있는 외부공간을 최대한 확보할 목적으로 수직코어를 도로의 전면에 배치하고 곡선형태의 각층 평면을 법적 제한선을 비껴가며 쌓아올린 결과, 각층의 테라스가 위치한 북측은 활기찬 외관을 형성한다. 임대 프로그램간의 상승작용을 위해 다른 가게들과의 수직적 연계가능성을 고려하였다. 공사도중 인접대지를 매입하게되어 현재의 1동과 2동의 수평적 연계가 더해졌다.

인근 대형 주상복합 건물과 주변의 상업건물의 혼재된 스케일에서 존재감과 친근함을 드러내기 위해 노출콘크리트와 벽돌을 통해 멀리서 보기에 단순한 덩어리감과 가까이서 느끼는 질감을 고려하여 외장재료를 사용하였다. 증축된 2동의 기존건물의 입면에 착안한 구성과 공원의 풍경을 끌어들이기위한 목적으로 개구부를 조절하였다.

내부공간은 유로폼노출콘크리트와 에폭시페인트의 중성적인 마감에 창틀에는 집성목합판을 추가하였다. 벽식구조와 역보를 적용하여 내부공간이 각층을 쌓아올린 건축의 형상을 드러낸다. 직선과 곡면벽 사이를 이동하는 깊이감 있는 계단은 노출콘크리크 벽체쪽으로는 켄티레버구조, 벽돌벽쪽으로는 슬라브구조임을 단면형상으로 드러내고 정갈한 마감을 위해 구체 위에 각파이프 틀을 설치 한 후 돌을 붙이는 방식을 채택하였다.

어쩌다가게가 입점할 것을 제안 받고 설명회를 통해 입주자를 모집하였으나 투자금액을 고려한 클라이언트의 요구와 소상공인을 품는 어쩌가가게가 감당할 수 있는 임대료의 차이로 계약이 성사되지 못했다. 현재는 식당, 유기농빵음료, 미용실, 사무실, 사진스튜디오 등이 입점해 있다. 일정시간 다양한 외부공간을 사용하는 사람들의 모습이 어우러져 강력한 도시의 인상을 불러일으킬 것이다.

 

This is a commercial space located on a trapezium-shaped site that is elongated in the north and the south sits next to the eastern part of Hapjeong station.

Because the purpose of the building was to provide rental spaces, the core of the early planning stages was to secure maximum usable space. With this intention to secure maximum space, the vertical core was placed at the front of the road and the floor area was piled up in a curved form while staying close to the legal limits. As a result, the north side where the terraces are located on each floor assume a vibrant exterior look. For synergism between rented programmes, the possibility for a vertical continuity between other stores was considered. Adjacent land was purchased during the construction stage, and the connection between the current first and second building was added.

In order to display a sense of presence and intimacy amidst the tremendous scale of neighbouring mega multi-purpose buildings and commercial buildings, external materials such as exposed concrete and bricks were used to achieve the sense of a simple mass when looked from afar and a sense of texture when looked at closely. The opening was adjusted to welcome the park landscape and the composition of the fa?ade on the original building of the second extension.

The interior space was finished neutrally with a euro form exposed concrete and epoxy paint, and edge glued plywood panels were added onto the window frames. The box-frame and upper frames were applied to allow the interior to display the stacked-up form of the architecture. As a structural phenomenon, the staircase with a depth that traverses a linear line to a curved wall displays its cantilever structure towards the exposed concrete wall and its slab structure towards the brick wall, and the placing of stones after installing a square pipe frame above the concrete was chosen for a clean finish. The powerful image of an urban city will be evoked through this mixture of users employing various external spaces over the same period of time.

 

  • diagram.jpg
  • section-pers.jpg