• 1.jpg
  • 1-1.jpg
  • 1-2.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 6-1.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
  • 9.jpg
  • 10.jpg
  • 11.jpg
  • 12.jpg

어쩌다가게@서교 Uhjjuhdah shops

OFFICE. RETAIL

2016

 이미지 이미지 이미지 이미지 이미지 이미지 이미지 이미지 이미지 이미지 이미지 이미지 이미지 이미지 이미지

architect 이진오, 김민주, 황미정
location 서울시 마포구 서교동 Seogyo-dong, Mapo-gu, Seoul
building use 일반음식점, 소매점, 사무소, 단독주택
site area 156.20㎡ / 164.18㎡
building area 91.22㎡ / 97.92㎡
total floor area 417.44㎡ / 414.48㎡
building to land ratio 58.40% / 59.64%
floor area ratio 199.21% / 194.67%
building scope 지상5층, 지하1층 / 지상5층, 지하1층
finishing 외단열시스템 스터코, 노출콘크리트, 화강석, 컬러강판 / 노출콘크리트, 페인트, 온돌마루
building owner 개인 Private
construction ㈜코워커스
structure 철근콘크리트조
design period 2016.08. ~ 2017. 03.
construction period 2017.04. ~ 2018. 03.
tech collabo 터구조, ㈜성지이엔씨
design collabo 그라운드 건축사사무소
picture 텍스쳐 온 텍스쳐 texture on texture

두 명의 건축주가 인접한 대지에 지하를 공유하여 함께 짓고 단독주택을 제외한 공간을 어쩌다가게가 운영한다.

이곳은 홍대지역에서 주거지로서의 안정성과 상업화의 중간단계를 유지하고 있는 지역이다.

단독주택(19번지)에 살고있던 화가부부는 임대상업시설과 본인들의 작업실과 주택을 신축하되 어쩌다집@연남과 어쩌가가게@망원의 중성적인 외관과 독특한 외부동선을 마음에 두고 작업을 의뢰하였다. 반지하에 외곽을 둘러싸는 동선으로 계획안을 완성할 즈음 이웃대지 (20번지)를 매입한 분들을 수소문하여 우리에게 소개시켜주었다. 20번지는 전체 임대건물로 저층부의 상업시설과 4, 5층의 주택으로 신축한다. 당연히 함께 짓는 것이 여러모로 유리하다. 건축협정과 같은 방식으로 지하공동개발과 일부 일조사선을 양해하는 협약을 통해 두 개의 건물을 하나된 구성으로 계획하였다.

19번지는 법적사선이 만드는 볼륨의 형태가 유지된 상태에서 외부동선이 주택 안쪽으로 연결되고 주택은 연속성을 위해 스킵플로어가 적용된다. 20번지는 볼륨을 켄티레버 외부동선이 파고 들어가는 구성을 취했다. 각각 8m도로와 6m도로에서 시작한 외부동선은 3층에서 두 건물을 브릿지로 연결할 계획이었으나 인허가 과정에서 소유권과 소방, 피난규정의 이유로 무산되었다.

클라이언트들은 건물에 자녀의 이름에서 따온 아트루와 아트림이라는 이름을 붙였다. 그리고 그 분들의 요청과 배려로 아트루와 아트림은 어쩌다가게@서교가 되었다. 공무점에서 직영하는 갤러리와 카페, 공방, 디자인스튜디오, 식당, 번역작업실 겸 서점, 플라워스튜디오, 쿠킹클래스, 바이올린교습소 등으로 운영된다.

 

Two cilents share the basement of an adjoining site and build together, and uhjjuhdah manages all of the spaces except for the detached residence.

As a residential area in the Hongdae region, it is a stable region that is in the midst of a transitional stage towards commercialization.

The artist couple who were living in the detached house (number 19) requested the reconstruction of a rentable commercial facility, as their personal workplace, and that their house would share an interest for the neutral exterior and the unique flow of external traffic in Uhjjuhdah House@Yeonnam and Uhjjuhdah Shops@Mangwon. At a point of time when we were finishing a plan to have traffic flow around the exterior of the semibasement, they asked around and introduced us to the people who bought the neighbouring site (number 20). As a rental building throughout, number 20 was to be built with commercial facilities at its lower floors and residential areas on the 4th and 5th floors. Of course, it was beneficial in many ways to build both buildings together. In a similar way to a building agreement, the two buildings were planned as one through agreements for co-development of the basement and a partial compromise with regards to the right to natural light.

In its present state, where the form of the volume is affected by the legal line, Number 19 had its external traffic flow connected to the interior of the residence, and a skip floor was introduced for continuity. Number 20 adopted a form in which the cantilever external traffic flow burrows into it. The external traffic flow, which begins respectively with streets of 8m and Om, were planned as connecting bridges across the two buildings on the 3rd floor, but this was cancelled during the approval process for reasons regarding ownership, fire safety, and evacuation laws.

The clients named the buildings after their children, Artroo and Artrim. Also, thanks to their requests and understanding, Artroo and Artrim became Uhjjuhdah Shops@ Seogyo. It is occupied by a gallery and caf? managed directly by Gongmujeom, a workshop, a design studio, a restaurant, a translation office cum bookstore, a flower studio, a cooking school, a violin school, and other spaces.

 

  • @동선다이어그램-01.jpg
  • 단면투시-01.jpg