• 어쩌다가게 망원(web)-01.jpg
  • 어쩌다가게 망원(web)-08.jpg
  • 어쩌다가게 망원(web)-11.jpg
  • 어쩌다가게 망원(web)-27.jpg
  • 어쩌다가게 망원(web)-29.jpg
  • 어쩌다가게 망원(web)-30.jpg
  • 어쩌다가게 망원(web)-31.jpg
  • 어쩌다가게 망원(web)-32.jpg
  • 어쩌다가게 망원(web)-35.jpg
  • 어쩌다가게 망원(web)-52.jpg
  • 어쩌다가게 망원(web)-i13.jpg

어쩌다가게@망원 Uhjjuhdah shops

OFFICE. RETAIL

2015

 이미지 이미지 이미지 이미지 이미지 이미지 이미지 이미지 이미지 이미지 이미지

architect 박인영, 이진오, 강은엽
location 서울시 마포구 망원동 Mangwon-dong, Mapo-gu, Seoul
building use 일반음식점, 소매점, 사무소 Restaurant, Retail Store, Office
site area 213.83 ㎡
building area 123.62 ㎡
total floor area 589.20 ㎡
building to land ratio 57.81 %
floor area ratio 184.59%
building scope 지상4층, 지하2층
finishing 외단열시스템 스터코, 노출콘크리트, 화강석, 아연도골강판/ 노출콘크리트, 페인트, 원목마루
building owner ㈜공무점 Gongmoojeom
construction 제이아키브건설
structure 철근콘크리트조
design period 2015.01. ~ 2015. 06..
construction period 2015.07. ~ 2016. 03.
tech collabo ㈜은구조, 보우엔지니어링, ㈜성지이엔씨, 에스텍
picture 노경 Roh Kyung
etc 2016년 서울시건축상 최우수상, 시민공감 특별상 수상작

자매회사인 (주)공무점과 함께 기획과 설계와 운영을 같이 한 작업이다. 공무점의 첫번째 공간, 어쩌다가게@동교는 임대한 건물이기 때문에 지속가능성을 담보하지 못한다. 공간 운영의 안정성을 위해 직접 땅을 매입해서 건물을 신축하기로 했다. 예산이 넉넉하지 않았고 땅에 비용을 많이 쓰면 임대료를 더 많이 받아야하기때문에 주택가 골목에 자리잡은 지금의 부지를 선택했다. 이곳은 우리가 입주할 무렵 망리단길이라는 이름의 소위 뜨는 지역이 되었다.

시장길을 따라 주택가 골목을 깊숙이 들어와서 개성있는 공방과 가게들이 모여서 재미있게 장사하자. 전용공간 보다는 공유공간을 많이 확보하여 함께 하는 시너지를 키우고자 했다.

지하부터 최상층까지 스킵으로 배치된 내부공간이 앞뒤의 골목길에서 연장된 내부의 수직골목이 3개의 마당과 연속적인 관계를 맺도록 했다. 코어부 계단은 중간부터 진행 방향을 90도로 전환함으로써 수직동선이 공간속으로 자연스럽게 스며든다.

기본설계를 마치고 SNS를 통해 입주자를 모집하여 2차에 걸친 공개 설명회를 진행하였다. 이후 입주 희망자들과 인터뷰를 하고 업종을 조정하여 11개의 가게와 5개의 사무실이 확정되었다. 공무점이 직접 운영하는 1층의 책방과 동네식당, 꽃집, 맥주가게, 카페, 공방, 디자인스튜디오, 인테리어 사무소, 건축사사무소 SAAI, 공무점이 함께한다.

지하의 라운지와 3층의 공용회의실, 주방은 전체 건물의 공유공간이다. 20평정도의 라운지에서는 공연과 전시 강연등이 이루어 지고 있다. 입주자들과 함께 이벤트를 기획하고 있다. 공용회의실에서는 예약제로 공방이 수업을 진행하기도 하고 사무실들의 업무미팅도 이루어진다. 동네의 다른 가게들과 함께 어쩌다 마켓을 열고 외부행사도 함께 진행한다. 건축은 건물을 넘어서는 존재다. 건물은 결국 형식이고 그 내용은 함께하는 사람들이 채운다는 사실을 다시 확인한다.

 

This is a project that was planned and managed together with its affiliate company, Gongmujeom. Because the first space of Gongmujeom, Uhjjuhdah Shops @Donggyo, is a rented building, it could not guarantee sustainability. For the sake of stability in terms of spatial management, it was decided that land should be bought and a new building is to be built on it. Because the level of funding was not abundant, and in order to keep rental prices low, the current location of an alleyway in a residential area was selected.

The intention was to create a public space, not a secluded private space, which would privilege unique workshops and stores to come together to do business together, and to build synergy in this residential alleyway that one can reach by following the road from the market.

The inner space was achieved by installing skip floors from the basement to the highest floor and vertical alleyways that extend into the interior from the alleys at the front and back, all designed to form a continuous relationship with the three gardens. The stairway at the core was turned 90 degrees in its orientation in the middle so that the vertical traffic flow could permeate the space more naturally.

After finishing the basic design, we carried out the second public briefing session by inviting potential tenants via SNS. We interviewed those who were interested in moving in, and through a selection process, accounting for the type of business, we confirmed spaces for 11 stores and 5 offices. They comprise a bookstore in the lobby that is to be run by Gongmujeom, a neighbourhood food store, a florist`s, a beer store, a caf?, a workshop, a design studio, an interior office, architects office SAAI, and Gongmujeom.

The basement lounge, the conference room on the 3rd floor, and the kitchen are public spaces for the entire building. Being about 20-pyeong in size, performances, exhibitions, and talks are expected to be held in the lounge. Architecture is an existence that exceeds the boundaries of the building. This reminds one that a building is merely a form, while the content is supplied by a people united together.

 

  • SECTION PERSPECTIVE.jpg
  • diagram-stair.jpg
  • diagram-road.jpg